Thursday 18 August 2016

OK let's talk about IELTS!

Yurtdışında bir ülkeye herhangi bir şekilde gitmek istediğinizde karşınıza çıkan ilk şart genelde yabancı dil bilgisi -ki Kanada bu konuya çok önem veriyor. (Ana dil bile olsa sınav isteyecek kadar)

Girebileceğiniz belli başlı sınavlar var, TOEFL, IELTS gibi. TOEFL'ın speaking kısmı bilgisayarlı olduğu için biraz soğuk geldi bize açıkçası. Bu sebeple biz ikimizde IELTS'a girmeyi tercih ettik. (Bir genel bir de akademik uzatalım elden ele lütfen)

Sınavla ilgili bilgiye birçok yerden ulaşabiliyorsunuz aslında ama yine de başka yerde rastlamadığım ya da birazına bir yerde birazına bir başka yerde rastladığım bilgileri birazcık toparlayayım dedim.

Öncelikle sınavda iki ana modül var: Akademik ve Genel. 

  • Akademik: Amacınız eğitimle ilgili bir şeyler yapmaksa bunu seçmelisiniz.
  • Genel: Eğitim haricindeki durumlar için bunu seçebilirsiniz.


Peki ikisi arasındaki teknik farklılıklar neler?
Önce sınavın yapısından bahsedeyim: Sınavda 4 bölüm var: Listening, Reading, Writing, Speaking. Akademik sınava giriyorsanız Reading ve Writing içeriği değişiyor, geri kalan her şey aynı.

Listening: Aynı anda hem dinleme yaparken hem de önünüzdeki soru kağıdında yer alan soruları cevaplamaya çalışıyorsunuz ve bu şekilde 30 dakika içerisinde toplam 4 farklı dinleme yapıyorsunuz. (Aralarda cevapları gözden geçirmeniz ve ilerideki sorulara göz atmanız için kısa süreler veriyorlar.)  Zor yanı bir kere kaçırırsanız olduğunuz yeri toparlaması zor olabiliyor. Kelimeleri nasıl yazdığınıza, uygun şekilde büyük küçük harf kullanımına, her bölümün başındaki yönergede verilen kaç kelime ya da sayı yazabilirsin uyarılarına uyup uymadığınıza dikkat ediyorlar. En sonda bir 10 dakikalık cevapları temize çekme süresi de veriyorlar bu sebeple soru kağıdına olabildiğince saçmalayın :) Mesela ben bir cevabın sadece ilk hecesini anlayabildim, KA gibi bir şey dediler. Son 10 dakikada soruya göre birkaç farklı varyasyon geveleyip CALM cevabını buldum :) Spelling yapmakta zorlanıyorsanız ne duyuyorsanız onu yazın sonra toplarsınız diye tavsiyeler de okudum, ben pek beceremedim ama denenebilir. Bir de yanlışlar doğru götürmüyor dolayısıyla emin olmasanız bile yazın bir şeyler.

Çok çok dikkat etmeniz gereken bir nokta söyleyeceğim şimdi:
Hazır mısınız?

Çoktan seçmeli sorularda kesinlikle ilk duyduğunuz cevaba atlayıp da gerisini dinlememezlik etmeyin. Çok pis ters köşe yaptırıyorlar >.< Örnek;
Soru: Okuyor musunuz?
A. Evet
B. Çalışıyorum
C. Hiçbir şey yapmıyorum.

Cevap: Yakın zamana kadar öğrenciydim (Aha A olacak!) Ama mezun olduktan sonra işe girdim (Ayy B'ymiş sil sil) Ama yeni istifa ettim (Hay senin vereceğin cevaba, C'ymiş aslında) ve yeni bir işe başladım (Eyyyhhh ama be >.< öff B'ymiş) 

Biri normal hayatta benim soruma böyle cevap verse kürekle vururum ağzına >.<

Bu bölüme çalışmak için en iyi yöntem bol bol deneme yapmak. Bu sayede hem farklı soru tiplerine göre nasıl dinlemeniz gerektiğini çözüyorsunuz hem de ne kadar farklı aksan duyarsanız o kadar iyi. Hem youtube'da hem de Cambridge kitaplarında bol bol örnek var. Tavsiyem soru kağıtlarının çıktısını alıp çalışmanız çünkü ekrana bakmakla önündeki kağıda bakmak arasında ciddi fark oluyor.
(Bu arada Avustralya aksanı bana gerçekten çok zor geldi ama neyseki sınavda denk gelmedi)

Reading: Okuduğunuz 3 ayrı makaleye göre verilen soruları cevaplıyorsunuz. Dikkatli olunursa bence sınavın en basit kısmı bu. Akademik sınava girdiyseniz teknik makaleler okuyorsunuz (Örneğin; Avustralya'daki papağanların evrimleşmesi veya artan çölleşme gibi.) Açıkçası normal hayatınızda ingilizce metinler kitaplar falan okuyorsanız çok da zorlanmazsınız, başta da dediğim gibi dikkatli olmak lazım çünkü minicik bir kelimeyi gözden kaçırıp yanlış şıkkı seçebilirsiniz. Bir de tüm metinleri okumanıza gerek yok tamamen vakit kaybı. Önce soruya bakın, sonra çok hızlıca metne göz gezdirip cevabın nerede olduğunu bulun. Daracık vakitte zaten tüm metni okusanız bile aklınızda kalmıyor bir şey. Ben mesela metinlerin yarısını hiç okumadım bile.

Akademik ile Genel arasında puanlama farkı da var, Aynı yanlış sayısıyla iki bölümden farklı puanlar alırsınız. Bu bölümde de yanlışlar doğru götürmüyor.

Writing: Sınavın sanırım tartışmasız en zor kısmı burası. 60 dakikada iki ayrı metin yazmanız isteniyor. 

Akademik'de ilk kısım grafik yorumlama, harita açıklama, üretim bandı anlatma gibi bir konu üzerinden 150 kelimelik bir yazı hazırlıyorsunuz. Genel'de ise mektup yazdırıyorlar galiba çoğunlukla. (Bir yere gidecektin de gidemiyorsun bunu anlatan bir e-posta yaz gibi) Bu bölüme ayırmak için tavsiye edilen süre 20 dk.

İkinci kısımda çok genel bir konuda (Örneğin; Aşırı yeme açlıktan daha büyük bir sorun haline gelmekte diyenler var, bu konuda neler yapılabilir ya da hapis cezası gerçekten ıslah eder mi ne düşünüyorsun gibi) 250 kelimelik bir kompozisyon yazıyorsunuz. Bu bölüme ayrılması tavsiye edilen süre 40 dk. Ayrıca bu bölümün sonuç puan üzerindeki ağırlığı diğerinin iki katı.

Maalesef speaking veya reading gibi sonuçlarınızı kontrol edemediğiniz bir bölüm burası. Dolayısıyla tek yapabileceğiniz olabildiğince örnek yazılmış metinleri okuyup aklınızda birkaç kelime ya da kalıp kalmasını sağlamak. (bağlaçları unutmayın, bağlaçlar candır)

Ama işin aslı burada işin tekniğini kavramanız lazım yoksa normalde çok süper yazabilseniz bile bu sınavdan düşük not alabilirsiniz. Hemen birkaç tane önemli nokta yazayım:
  1. İlk paragrafta mutlaka ki bir-iki cümle ile size verilen sorudaki metni kendi kelimelerinizle tekrar yazmanız gerekiyor. Mesela "This chart shows" diyorsa metinde, "This chart illustrates" diye başlayın, anlam aynı kalacak şekilde yeniden yazın cümleyi. (Çok da abartmayın tabi, her şeyi de değiştirmenize gerek yok)
  2. İlk kompozisyon için ikinci paragrafınız "Overall" ile başlayıp her ne ile ilgili yazıyorsanız konuyu özetleyen bir paragraf olsun. Örneğin grafik yorumluyorsanız ilk bakışta göze çarpan en önemli bir veya iki noktayı yazın. İkinci kompozisyon içinse en son paragrafınız "In conclusion" ile başlayıp tüm yazdıklarınızı özetleyen bir paragraf olmalı. (Tipik bir kompozisyondaki Giriş-Gelişme-Sonuç yapısı gibi)
  3. Önemli noktalar haricinde kalan kısımları da iki veya üç paragraf olarak toparlayın.
  4. Anladığınız üzere anlamlı ve uygun akışlı bir paragraf yapısı çok önemli.
  5. Aslında bu ilk yazılması gereken en önemli nokta: İki kısım içinde öncelikle plan yapmalısınız. Yaz sil yapmak çok mantıklı değil. Önce ne yazacağınıza karar verin. Örneğin yukarıda bahsettiğim paragrafları nasıl kurgulayacağınıza, hangi fikirleri öne çıkaracağınıza baştan karar vermelisiniz. Bu da puanınızı etkiliyor çünkü.
  6. Kelime sayısını tutturma konusunda ise şöyle bir şey yapabilirsiniz. Belirli yerlere oraya kadar olan kelime sayısını yazın, böylece tekrar tekrar baştan saymak zorunda kalmazsınız. (Ama tabi silmeyi unutmayın sonradan :D) Kelime sayısı tutmazsa puanınız direkt düşer aman dikkat.
Mesela aşırı yeme konusunda çok basitçe örnek bir kompozisyon yapısı:
  • Doğrudur aşırı gıda tüketimi ciddi bir sorun haline gelmektedir.
  • Aşırı gıda tüketimi kaynakların hızlı tükenmesine yol açar.
  • Aşırı gıda tüketiminin sağlık üzerinde olumsuz etkileri vardır.
  • Bu konuda şöyle böyle aksiyonlar alınabilir.
  • Aşırı gıda tüketimi gerçekten ciddi bir sorundur, acilen konuya dikkat edilmelidir, yoksa çok fena şeyler olur.
Speaking: En fazla 15 dakikada biten bu bölümü "Değiştir" yarışması olarak tarif edebilirim sanırım. Arka arkaya o daldan bu dala sorulara cevap veriyorsunuz. (İşimden memnuniyetimden başlayıp, okulda bilim derslerini sevip sevmediğime, hangi tür müziği dinlediğimden, hava tahmini yapmanın zorluklarına, oradan da iklim değişikliklerine gittik diyeyim anlayın) Gramer çok önemli değil önemli olan eeeee deyip deyip duraksamamanıza, sorulara uygun zaman kalıplarıyla cevap vermenize dikkat ediyorlar diyorlar ama yine de çok kafa göz yarmamak lazım gramer olarak. 3 bölümü var bu kısmın. İlk kısım geyik sorularla ısınma turları, ikinci kısım bir konu veriyorlar, bu konuya göre istedikleri ayrıntıları içeren 1-2 dakikalık bir konuşma, son kısımda ikinci kısımdan yola çıkılarak daha ayrıntılı bir soru cevap bölümü. 

Burada şöyle bir tavsiye verebilirim, size verilen konu hakkında her zaman fikriniz olmayabilir, o anda yazın bir şeyler. Bana hava sebebiyle iptal etmek zorunda olduğum bir plan hakkında konuşma çıktı. Aklıma hiçbir şey gelmedi tabiki hafızam çok kuvvetli değildir :( Tek ayak üstünde yazdım kafadan, bisiklet turuna çıkacaktık da çıkamadık da bir gün önce hava pek bir güzeldi de, annem panik yapıyordu kaza yapacağız diye gidemeyince çok sevindi de :p

Kaynak tavsiyesi?
Hazırlık için başta bahsettiğim Cambridge kitaplarından ve youtube'dan faydalanabilirsiniz. Çok fazla kaynağa bakıp kafanızı çorbaya da çevirmeyin ama. Tekniklerle ilgili olarak ise bu iki kaynağı öneriyorum (Özellikle youtube kanalında inanılmaz açıklayıcı ve faydalı videolar var.)

Gelelim sınavın kendiyle ilgili birkaç abuk subuk ekstra bilgiye;
  • Sınava telefon çanta hiçbir şey sokamıyorsunuz, kapıda vestiyer var oraya bırakıyorsunuz. Araba anahtarı gibi şeyleri ise masanın altında yere koyuyorsunuz.
  • British Council Avrupa Yakasında sınavları Wyndham Grand Levent'te yapıyor, ses sistemi gayet iyi duyamam diye endişe etmeye gerek yok. Masalarda su ve okaliptüslü şekerler oluyor. ^.^
  • Cevap kağıdına kodlama yaparken aday numaranızı yukardan aşağı doğru kodluyorsunuz, sol baştaki kutulara rakamları yazmayı da unutmayın.
  • Hırka mont falan götürdüyseniz yanınızda ve çıkarmak istiyorsanız belinize bağlamanız gerekiyor, sandalyenin arkasına veya masaya koymak yasak.
  • Sınav 13. günün şafağında açıklanıyor. (9:30 falandı) Aynı gün sonuç kağıtlarınız kargoya veriliyor, Pazartesi gibi de elinizde oluyor.
  • Aylts diye okunuyor sınav normalde ama British Council'ı aradığınızda ielts demezseniz anlamıyorlar :)
  • Eğer yanlış modüle kaydolduysanız arayıp değiştirebiliyorsunuz eğer yer varsa istediğiniz tarihte.
Bu kadar lafın özeti ben kaç aldım peki?
Listening: 8
Reading: 8
Writing: 6
Speaking: 6.5
Overall: 7

Overall 6 olması yeterli olduğu için bana, bu sonuç şimdilik gayet iyi ^.^

Biraz uzun oldu ama umarım işinize yarar ^.^

Take care!

Arkada: Friskyradio Deep - Regroovd - August 2016 - Soundexile - Part 2

No comments:

Post a Comment