Wednesday 21 September 2016

FIÇILAR AÇILSIN KUTLAMA VAR!

Dünkü isyanımı mı duydular bilmiyorum ama beklenen haber geldi sonunda: Sheridan College - Computer Programmer bölümü için kabul almışım ^o^

Başvuru sürecinde neler yaptığımı anlatayım hemen çünkü bu kısım biraz karışıktı, mail ata ata canlarından bezdirdim resmen adamları :)

Öncelikle Ontario bölgesindeki bütün okullar ontariocolleges.ca sitesinden başvuru yapmanız gerektiğini söylüyorlar (hoş ben yapmadım) Bu site hangi programı, ne kadar sürede, hangi okulda okumak istediğiniz konularında daha toplu bir araştırma yapmanızı sağlıyor bu açıdan mutlaka incelemelisiniz. 

Başvurduğunuz bölüme göre değişen başvuru koşulları oluyor, bunlara mutlaka önceden dikkat etmeniz gerekiyor yoksa sonra o kadar bekleyip red cevabıyla karşılaşırsınız. (Mesela bazı bölümler portfolyo istiyor (grafik tasarım gibi) ya da bölüme uygun bir eğitim almış / iş tecrübesi edinmiş olmanız (bazı yazılım bölümleri için buna bakılıyordu mesela) bekleniyor. Bir ara dellenip Biçki Dikiş okuyayım bari dediğimde lisede buna uygun ders almış olmamı isteyen program gördüm mesela. (Şanslıyım ki Computer Programmer bölümü pek bir şey istemiyor, Psikoloji mezunu olduğum halde girebildim)

Bu noktada büyük bir belirsizlik çıkıyor ortaya. Okulların kendi siteleri dahil olmak üzere her yerde Kanada dışında eğitim aldıysanız sertifikalı bir kuruluştan denklik almanız gerektiği yazıyor eğitiminizi belgelemek için. Belirsizlik şurada başlıyor, 4 yıllık programlara ya da yükseklisansa başvurmadıysanız genelde lise mezuniyeti ve doğru anladıysam lise 2 ve 3 matematik derslerinden belli bir not almış olmanız gerekiyor. Bizde ki karşılıkları onların liselerinde okutulanla bir mi emin değilim, kaldı ki biz de lise transkripti diye bir şey en azından benim dönemimde yoktu. (Adamlar transkript istiyor hem de ingilizce) İyice kafanızı karıştırmadan sonuca geleyim, Sheridan College ile bayağı bir yazışmadan sonra gönderdiğim belgeler şu şekilde oldu:
Yeminli tercüman tarafından çevrilmiş ve noterden tasdikli lise ve üniversite diploması ile üniversite transkripti = acayip bir masraf :(

Diğer okulları bilmiyorum ama Sheridan College için başvuru süreci şu şekilde oluyor. Uluslararası öğrenci olunca sanırım o en başta bahsettiğim aracı siteyi kullanmaya gerek yok (Yok illa ki kullanmak isteseniz bile şöyle bir saçmalık var, sınavlar kısmında TOEFL'ın 3 farklı türü bile varken IELTS seçeneği yok, e ben nereye gireyim o zaman sonuçlarımı?) 


  1. Bu başvuru sayfası üzerinden yanlış hatırlamıyorsam 4 tane farklı kampüs ve bölüm seçebiliyorsunuz. (Hepsi ayrı değerlendiriliyor, birden fazla kabul alabilirsiniz ama birini seçmelisiniz birden fazlası için kabul gelirse)
  2. Başvurunun en sonunda 100 CAD ödüyorsunuz.
  3. Başvurunuzu gönderdikten yaklaşık 1 gün kadar sonra otomatik bir e-posta geliyor gerekli dokümanları yüklemeniz için gerekli adresi içeren. Yabancı dil sınavı sonucunuz ve diploma / transkriptlerin hem orijinallerini hem de noterden onaylı versiyonlarını verilen adrese yüklüyorsunuz. 
  4. Bu arada size öğrenci numaranız, öğrenci e-posta adresiniz ve başvurunuzu nereden takip edeceğinize dair bilgileri içeren bir e-posta daha geliyor.
  5. Tahmini geri dönüş süresi 4-6 hafta ve benim için resmen son anına kadar kullandılar süreyi T.T Bu süre zarfında MyStudent üzerinden başvuru durumunuzu takip edebiliyorsunuz. "Under Consideration" sanırım en uzun süre göreceğiniz durum :(
  6. İşin sonunda başvurunuz onaylanırsa "Firm Admit" olarak güncelleniyor ve teklifi kabul etmeniz gerekiyor en kısa sürede. Olur da takip etmeyi unutursanız merak etmeyin bir e-posta gönderiyorlar hem öğrenci e-posta adresinize hem de başvuruda belirttiğiniz kişisel adresinize.
  7. E-postada aynı zamanda kabul mektubunuz yer alıyor ki bu mektup öğrenci vizesine başvururken en kıymetli şeyiniz olacak :D
Bekleme süreci çok can sıkıcı, belirsizlik insanı canından bezdiriyor yan bakanı dövesiniz geliyor ama merak etmeyin sonuçta bir cevap geliyor. ^.^

Burada önemli nokta seçtiğiniz bölümün başlama tarihine göre makul bir süre öncesinden başvuru yapmanız gerekiyor. Bizim ekstra panik yapmamızın sebebi bu sonuca göre işlerimizden istifa edecek olmamızdı. Malum ihbar süresi denen bir şey var ve eşim için bu 8 hafta :/ Biz Ocak 2017 başlangıç olarak seçtik tarihi, ihbarıydı, gidişiydi, bi de arada hesapta olmayan christmas tatiliydi derken sıkışma ihtimalimiz var keşke birkaç hafta önce başvursaymışız demiyor değiliz ama olsun bu zamana kadar neyimiz ferah ferah oldu deyip avunuyoruz ^.^

Şimdi bir sonraki adım vize başvurusu, onu da sorunsuz atlatalım ayrıntılı olarak anlatırım.

Mauk mauk!

Arkada: [Flaming June] Maeda Jun x Yanagi Nagi [Muteki no Soldier] <3

No comments:

Post a Comment